|
От
|
ВикторК
|
|
К
|
Chestnut
|
|
Дата
|
12.12.2009 10:55:13
|
|
Рубрики
|
Современность; Армия;
|
|
И Нагаевский. Воспоминания полевого священника
>>>мол самая бесполезная тварь. Жрет и пьет как все, но патронов в рейд не тащит и в бою бесполезен.
>>
>>У фошистов их иногда запрягали. В мемуарах участника дивизии Галиччина, то есть войск СС, говорится как во времяф Бродского сражения командир приказал священнику организовать эвакуацию раненых. Для священника это был первый бой, он был в ступоре и командир расстрелял его.
>
>это в чьих конкретно мемуарах этот эпизод?
о. д-р І. Нагаєвський. Спогади польового духовника.
РОЗДІЛ ДЕВ'ЯТИЙ
ПРОТЕСТУЮ ПРОТИ АРЕШТІВ.
ОСТАННЯ СВ. ЛІТУРГІЯ. Я БЕЗ ПРИЗНАЧЕННЯ.
А тим часом сот. Паліїв, який легковажив небезпеку положення, запропонував на моє місце о. В.Стецюка, який ще не закінчив був свого вишколу. Пост дивізійного духовника, до якого він не був якслід підготований, закінчився трагічно: в часі боїв недалеко Бродів ген. Фрайтаґ, попавши в паніку, особисто присудив його до смерти і казав німецькому старшині розстріляти його.
В Стецюк был назначен дивизионным священником.
Во время боев недалеко от Броды генерал
Фрайтаг, впав в панику, лично приговорил его к смерти и приказал немецкому офицеру расстрелять его.
Це мало місце під селом Теребежом біля Золочева в дні 19-го липня 1944 року.3
По повороті решток розбитої і змасакрованої большевиками Дивізії до Нойгаммеру я розпитував про долю о. В.Стецюка, але ніхто із старшин, серед загального замішання не знав докладних обставин його смерти. Один німецький старшина сказав мені, що він не сповнив наказу генерала щодо транспорту ранених
серед великого вогню большевицьких
танків, катюш і літаків, які чергувалися по собі, він ще не привик і, просто, не мав середників до виконання наказу і це було причиною його смерти. Німецький
воєнний закон давав право старшині вищому ранґою присудити на смерть "станте педе" старшину нижчого ранґою "за непослух або виявлення страху перед ворогом".
Это имело место под селом Теребеж около Злочева 19 июля 1944 года. После возврата остатков разбитой и обескровленной? больщевиками дивизии в Нойгаймер я распрашивал про судьбу отца В. Стецюка, но никто из офицеров не знал точных обстоятельств его смерти. Один немецкий офицер сказал мне, что он не выполнил приказ генерала об организации эвакуации раненых в условиях сильного огня большевистких танков, катюш и самолетов, ?, он еще не привык и, просто не имел возможностей? для выполнения приказа и это было причиной его смерти. Немецкий военный закон давал право офицеру более высокого звания присудить к смерти "станте педе" офицера более низкого звания "за неподчинение или проявление страха перед врагом"
Вопросы в тексте напротив слов, относительно перевода которых я не уверен.
С уважением Виктор